Pomsky tips

Handige tips voor jouw Pomsky

Pomsky tips

Handige tips voor jouw Pomsky

Verzorging

Voeding

YouTube player

Onze Pomsky’s zijn gewend aan Royal Canin hondenbrokken. Wij adviseren deze minimaal de eerste twee weken te geven aan de pup. Ook als beloningssnoepjes. Mocht jouw voer op zijn kan je de hier Royal Canin Puppy Medium eenvoudig en goedkoop bestellen.

Vachtverzorging lang stokhaar

YouTube player

We hebben een aantal verschillende borstels en kammen nodig voor de verzorging van de lang stokhaar Pomsky vacht. Een borstel met lange pinnen, een grove kam, een slicker borstel en een effileerschaar. Ga voor een goede kwaliteit, deze gaan namelijk veel langer mee.

Vachtverzorging kort stokhaar

YouTube player

We hebben een aantal verschillende borstels en kammen nodig voor de verzorging van de kort stokhaar Pomsky vacht. Een dubbelzijdige hondenborstel, een grove kam en een slicker borstel. Kies voor een kwalitatieve borstel en kam.

Verkoeling

YouTube player

Voor de verkoeling van jouw Pomsky kan je de terrastegels goed natspuiten en een hondenbadje neerzetten. Pomsky’s zijn namelijk gek op water. Ook is het heel leuk om met de tuinslang met jouw Pomsky te spelen!

Training

Benchtraining

YouTube player

In de bench moet de pup zich veilig voelen. Het dient dus een rustige plek te zijn waar de pup zich terug kan trekken om bijvoorbeeld te rusten of te slapen. Zet de hondenbench bijvoorbeeld in de hal. Zorg voor een goede hondenbench met genoeg ruimte voor jouw Pomsky. De benchgrootte is afhankelijk van de grootte van jouw Pomsky. Vaak is het formaat tussen de 70 en 95 cm voldoende voor een Pomsky. Mocht je twijfelen over het formaat van de bench, bel of app ons dan gerust. Wij denken graag even mee.

Zitten / liggen aanleren

YouTube player

In deze video krijg je een aantal tips om jouw pup te leren zitten en liggen. Zoek een rustige plek waar je de pup met zijn kontje tegen de muur of bank kan zetten. Hou de beloning omhoog tegen het neusje en duw voorzichtig het kontje naar beneden en zeg “ZIT”. Als jouw pup dan gaat zitten geef je de beloning en zeg dan iets van “Goed zooo, braaf!”. Vanuit de zit positie verplaats je de beloning naar beneden tussen de benen en naar voren. Zo zal jouw pup gaan liggen. Zeg hier dan “LIG” en geef daarna de beloning mits correct uitgevoerd. Veel succes met oefenen!

Riemtraining

YouTube player

Het omdoen van de riem bij jouw pup kan even wennen zijn. De pup zal bijvoorbeeld in de riem gaan bijten en het zien als speelgoed. Door dit vroeg te leren bij jouw pup zal het later steeds makkelijker gaan. Met de pup lopen aan de riem vergt ook enige oefening. De pup kan gaan trekken aan de riem, gaan zitten of aan de riem gaan bijten. Schaf daarom een goede hondenriem aan, passend bij jouw Pomsky. Als de Pomsky wat ouder is kan een langere lijn worden gebruikt.

Extra prikkels

YouTube player

Een Pomsky pup heeft genoeg prikkels nodig. Die kan jij geven door bepaalde uitdagingen, speeltjes of kauwmateriaal te geven. Zo kan je een snuffelmatje gebruiken om een aantal snoepjes in te verstoppen. Een brain game voor jouw pup, waar de uitdaging hem zit in het vinden van de beloning. Een kauwstaaf van buffelhuid om lang op te kauwen of een flostouw om mee te spelen. De afwisseling tussen deze prikkels zorgt ervoor dat jouw Pomsky zich goed kan vermaken.

Jouw Pomsky puppy ophalen

Waarschijnlijk hebben jullie al weken uitgekeken naar het moment dat jullie Pomsky pup eindelijk mee mag naar huis mag. De Pomsky pup is nu 8 weken en mag zijn nestje verlaten. De dag is aangebroken en jullie zorgen er voor dat thuis alles op orde is voor jullie Pomsky pup. Denk aan de bench die voor jullie Pomsky op een rustig plekje staat in de woonkamer. De eet en drinkbakjes voor jullie Pomsky en natuurlijk wat leuke Pomsky speeltjes.

 

De rit naar de Pomsky fokker gaat beginnen en jullie hebben een lekker fleece dekentje voor jullie Pomsky pup in de auto gelegd. Voor jullie Pomsky pup is het het fijnst als je met minimaal 2 personen de Pomsky pup op gaat halen , zodat de Pomsky pup tijdens de rit lekker bij de bijrijder op schoot kan liggen. Een autorit is heel spannend voor jullie Pomsky pup en op deze manier kun je tijdens de rit steun en troost bieden.

 

Moet je alleen reizen, zet dan een kleine bench voor op de bijrijdersstoel zodat je tijdens de rit contact kan houden met de Pomsky pup. Op deze manier voorkom je tijdens de rit zo veel mogelijk stress bij jullie Pomsky pup. Tijdens de rit van de Pomsky fokker naar huis, kan jullie Pomsky pup wat gaan speekselen of wat gaan braken, jullie Pomsky heeft dan last van wagenziekte, dit is vervelend voor jullie Pomsky, maar het kan geen kwaad. Onderweg maken jullie geen stops om jullie Pomsky pup een plasje laten doen, het gaat er toch niet van komen omdat jullie Pomsky te veel onder de indruk zal zijn van alle spannende dingen om zich heen.

 

Op het moment dat jullie Pomsky pup voor de eerste keer kennis maakt met jullie huis en thuissituatie is dat voor de Pomsky pup heel spannend. Jullie Pomsky pup is nu voor de eerste keer bij zijn Pomsky familie en zijn vertrouwde omgeving weg en het is logisch dat jullie Pomsky nu veel stress ervaart. Om te voorkomen dat de weerstand van jullie Pomsky pup onderuit gaat, zorg je er voor de Pomsky pup op zijn gemak gesteld wordt en de Pomsky zich vertrouwd bij jullie voelt.

 

Je zet de Pomsky pup nu in de woonkamer en laat de Pomsky gewoon een uurtje rond scharrelen, zodat jullie Pomsky pup kennis kan maken met nieuwe geurtjes, geluiden en omgeving. Jullie Pomsky pup zal in de loop van de dag natuurlijk naar buiten moeten voor zijn behoeften, onze voorkeur gaat er naar uit om de Pomsky de eerste dag in de tuin uit te laten. Hier ervaart jullie Pomsky pupje namelijk minder prikkels dan op straat. Om deze reden is het belangrijk dat jullie Pomsky pupje zo snel mogelijk het halsbandje om krijgt, dit doe je als jullie Pomsky naar een uurtje of 2 wat gewend is.
Pomsky pup ophalen

De eerste thuiskomst van jullie Pomsky pup

Tijdens de eerste gewenning in het nieuwe huis is het belangrijk dat de Pomsky pup zo veel mogelijk met rust gelaten wordt (denk hierbij ook aan de kinderen). Natuurlijk zijn de kinderen enthousiast en willen ze de Pomsky pup graag knuffelen, doe dit pas nadat de Pomsky pup een uurtje heeft kunnen acclimatiseren. De kinderen zitten altijd op de grond als ze met de Pomsky pup willen spelen of aaien (tillen en lopen met de Pomsky pup kan voor ongelukken zorgen zoals het vallen of  springen van de Pomsky pup uit de armen van de kinderen), en er is altijd toezicht als de kinderen met de Pomsky pup samen zijn. Ook als de Pomsky pup op de bank mag, dan is dat niet gewenst met kinderen.

 

Volwassenen moeten de Pomsky pup ook goed vasthouden als de pup op schoot ligt en zich er van bewust zijn dat een Pomsky pup in een keer uit je armen kan springen. Dit kan zeer schadelijk zijn voor de Pomsky pup, immers zijn de gewrichtjes van de Pomsky pup  nog niet volgroeid en kan de Pomsky pup zich nog niet opvangen. Ook het traplopen moet worden vermeden, dit is zeer schadelijk voor de gewrichten van jullie Pomsky pup. Als jullie Pomsky pup  is volgroeid kan trappen lopen minder kwaad.

 

Jullie Pomsky pupje gaat alles met zijn bekje ontdekken, dat is soms onhandig want de Pomsky pup heeft scherpe tandjes. Met jonge kinderen moet je het samen zijn met jullie Pomsky pup dus goed begeleiden. Hierbij speelt de bench training van jullie Pomsky pup een belangrijke rol. Jullie kunnen met de kinderen een afspraak maken, dat als de Pomsky pup in zijn bench is, de kinderen hem met rust laten zodat de Pomsky pup voldoende rust krijgt. Is de Pomsky pup wakker dan kunnen de kinderen onder begeleiding van de ouders verder kennis maken met hun Pomsky pup.
Pomsky pup ophalen

Het halsbandje of riempje om doen

Je pakt de Pomsky pup bij je op schoot en laat de Pomsky even aan je wennen. Je aait, kroelt en stelt de Pomsky pup gerust met je stem. Je pakt het halsbandje en legt in een rustige beweging het bandje om de nek van de Pomsky en kijkt of het halsbandje past of nog iets versteld moet worden. Ondertussen blijf je tegen je Pomsky pup praten en verstel je het bandje.

 

Geef je Pomsky pup nog een paar keer een kroeltje of een aai, leg het halsbandje weer terug om de hals van de Pomsky pup en klik het halsbandje dicht. Glij met 2 vingers onder het halsbandje van de Pomsky pup en kijk of het bandje niet over zijn kopje kan schieten. Blijf de Pomsky pup nog heel even aaien , zeg nog wat geruststellende woordjes en zet hem op de grond.

 

Jullie Pomsky pup zal wat gaan krabben aan zijn nekje, wat rondjes draaien tot de Pomsky pup gewend is aan het halsbandje. De volgende stap om met jullie Pomsky naar buiten te gaan is om het riempje van aan het halsbandje van de Pomsky pup te klikken. Je neemt jullie Pomsky weer op schoot, laat hem even wennen, je aait en kroelt wat en draait het halsbandje zo, zodat het oogje aan de bovenkant van de nek van jullie Pomsky pup komt te liggen. Dan klik je in een vloeiende beweging het riempje vast aan het halsbandje en is jullie Pomsky pup aan gelijnd.

 

Nu kun je de Pomsky pup oppakken en buiten neer zetten. Zorg dat er geen spanning komt op het nekje van jullie Pomsky pup en laat de riem slap hangen. Jullie Pomsky pup vind het allemaal heel spannend buiten en zal sterk afgeleid zijn. Het kan dus wel even duren voordat jullie Pomsky zijn eerste plasje buiten gaat doen. Mocht jullie Pomsky zijn eerste succesvolle plasje / hoopje buiten doen, dan beloon je je Pomsky met je stem : Goed zooooooo , dat is braaaaaaf!

 

In het begin ga je vele korte momentjes met je Pomsky pup naar buiten, zo wordt jullie Pomsky het snelst zindelijk. Ook de wandelingen met jullie Pomsky zijn nog kort. Een jonge Pomsky pup mag 4 tot 5 x daags wandelen. De duur van de wandeling van de Pomsky pup mag 10 minuten per wandeling per maand zijn. Dat betekent dat een Pomsky pup van 3 maanden 3×10 minuten, dus tot 30 minuten per wandeling mag lopen. Houd je Pomsky pup goed in de gaten, als je ziet dat jullie Pomsky eerder uitgeput raakt, maak je de wandeling korter (dit is los van het even buiten neerzetten van de Pomsky pup tijdens de zindelijkheid training).
Pomsky pup ophalen

Algemene Pomsky tips

  1. Houd je Pomsky bij voldoende beweging. Dit ras heeft veel energie en heeft daarom dagelijks beweging nodig. Zoek een geschikte hondensport of plan dagelijkse wandelingen.
  2. Geef je Pomsky voldoende mentale stimulatie. Dit ras is zeer intelligent en heeft daarom mentale stimulatie nodig om zichzelf te blijven ontwikkelen. Probeer daarom regelmatig nieuwe trucjes te leren of gebruik hondenspeelgoed om de geest van je hond te blijven uitdagen.
  3. Laat je Pomsky socialiseren. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je hond angstig of agressief wordt naar andere honden of mensen. Zoek daarom geschikte socialisatieklassen of laat je hond af en toe spelen met andere honden onder toezicht.
  4. Geef je Pomsky voldoende aandacht en liefde. Dit ras heeft behoefte aan veel menselijk contact en heeft daarom liefdevolle aandacht nodig van de baasjes. Zorg dat je voldoende tijd vrijmaakt om samen te spelen of te knuffelen met je hond.
  5. Zorg voor een geschikte voeding voor je Pomsky. Dit ras heeft behoefte aan een uitgebalanceerd dieet om gezond te blijven. Kijk daarom goed naar de voedingsetiketten en geef je hond voer dat aan zijn behoeften voldoet.
  6. Laat je Pomsky regelmatig naar de dierenarts gaan voor check-ups. Dit is belangrijk om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen en op te lossen voordat ze erger worden. Zorg daarom dat je hond op tijd zijn inentingen krijgt en regelmatig naar de dierenarts gaat voor controles.