Pomsky fokker

Gezondheid en welzijn staan voorop

Pomsky fokker

Gezond en verantwoord

Laten we beginnen bij de basis van het fokken van de Pomsky. De eerste generatie Pomsky bestaat uit een combinatie van een Husky en een pomeriaan. Deze Pomsky noemen we een F1 Pomsky. Omdat papa een pomeriaan en heel klein van formaat is (rond de 2kg) en de mama Husky groot van formaat is (rond de 20/25 kg) geschied deze bevruchting vrijwel altijd middels kunstmatige inseminatie.

Wij fokken geen F1 Pomsky’s, kunstmatige inseminatie is niet toegestaan in Nederland.

Volgens de Nederlandse wetgeving is kunstmatige inseminatie sinds 2021 verboden in Nederland en niet meer toegestaan (uitzonderingen daargelaten).

Nr. 1 professionele Pomsky fokker in Nederland

Laten we beginnen bij de basis van het fokken van de Pomsky. De eerste generatie Pomsky bestaat uit een combinatie van een Husky en een pomeriaan. Deze Pomsky noemen we een F1 Pomsky. Omdat papa een pomeriaan en heel klein van formaat is (rond de 2kg) en de mama Husky groot van formaat is (rond de 20/25 kg) geschied deze bevruchting vrijwel altijd middels kunstmatige inseminatie.

Wij fokken geen F1 Pomsky’s, kunstmatige inseminatie is niet toegestaan in Nederland.

Volgens de Nederlandse wetgeving is kunstmatige inseminatie sinds 2021 verboden in Nederland en niet meer toegestaan (uitzonderingen daargelaten).

Pomsky F1 fokker

F1 Pomsky sterker dan F2, F3 of F4?

Een veelgestelde vraag: is een kruising of een F1 Pomsky sterker en gezonder dan rashonden of een Pomsky die verder in de generatie is gefokt (F2, F3, F4, multigen)?

Het antwoord hierop is nee! Een rashond kent ras specifieke gebreken en overerfbare aandoeningen. Door 2 verschillende rashonden te combineren bestaat de mogelijkheid dat deze gebreken samengevoegd worden in de nieuwe kruising.

Het is dus van essentieel belang dat beide ouders, in dit geval de Husky mama en de pomeriaan papa zeer uitgebreid getest zijn op hun gezondheid, niet alleen röntgenologisch, maar ook middels DNA om gebreken en overerfbare aandoeningen zoveel mogelijk uit te sluiten en tevens met een zo laag mogelijk percentage verwantschapscoëfficiënt (COI). Alleen op deze manier is het mogelijk om een gezonde F1 Pomsky te fokken.

Doordat het een eerste kruising betreft liggen eventuele wenselijke kenmerken nog niet vast. Het nadeel van de F1 Pomsky is dat het formaat, karaktereigenschappen en uiterlijke kenmerken dus zeer uiteenloopt.

De F2 Pomsky – de 2e generatie

Wanneer de basis goed is kunnen we in de fokkerij op een veilige, gezonde en verantwoorde manier verder fokken naar een F2 Pomsky. Immers, de voorouders (oma Husky, opa pomeriaan) en de ouders (mama Pomsky F1 en papa Pomsky F1) zijn uitgebreid getest op hun gezondheid, vrij van gebreken en hebben tevens een zo laag mogelijk percentage verwantschap coëfficient (COI).

Door een uitgebreid geteste F1 Pomsky mama te combineren met een uitgebreid geteste F1 Pomsky papa, zullen de pups die hieruit geboren worden een F2 Pomsky zijn met nauwelijks of geen gebreken en aangename karaktereigenschappen.

Ook in de F2 Pomsky generatie zijn grote verschillen in formaat binnen een nest mogelijk. Een Pomsky F2 kan een volwassen gewicht behalen van 4 kg, maar er kan ook een Pomsky F2 geboren worden met een volwassen gewicht van 15 kg. Ook hier liggen eventueel gewenste kenmerken niet vast.

Pomsky F2 fokker
Pomsky F3 fokker

De F3 Pomsky – de 3e generatie

Door een F2 Pomsky mama te combineren met een F2 Pomsky papa ontstaat de F3 Pomsky. Ook hier geldt de regel dat de Pomsky F2 mama en de Pomsky F2 papa uitgebreid getest moeten zijn.

Deze 2 Pomsky ouders moeten een zo laag mogelijk coëfficiënt percentage (verwantschap) hebben, vrij zijn van overerfbare aandoeningen en vrij zijn van ongewenste karaktereigenschappen.

In de Pomsky F3 generatie kunnen, als we vanaf de basis fokken met voorouders die allemaal de door ons gewenste en zelfde kenmerken hebben als onderstaande voorkeuren deze eigenschappen al meer vast komen te liggen.

De F4 Pomsky – Multigen

Wanneer we een uitgebreid geteste Pomsky F3 mama combineren met een uitgebreid geteste Pomky F3 papa dan ontstaat de Pomsky F4 Multigen. In deze generatie F4 Pomsky komen, als de fokker van af de basis bepaalde kenmerken consequent heeft doorgevoerd, de eigenschappen nog meer vast te liggen.

Toch is de combinatie van 2 rassen bij de Pomsky niet wenselijk en vanzelfsprekend. Willen we gezond fokken, dan is het beter dat de vijver waarin wij vissen groter is en niet uit maar 2 rassen bestaat.

Het is beter dat er in het DNA van de Pomsky kleine fragmentjes zitten van meerdere en het liefst onverwante rassen. Hierdoor wordt dit gecombineerde ras sterker.

Pomsky F4 fokker
Pomsky ogen kleur

Welke kleur ogen komen voor bij Pomsky’s?

Pomsky’s hebben een van de volgende kleur ogen:

 • Pomsky met blauwe ogen
 • Pomsky met bruine ogen
 • Pomsky met groene ogen
 • Pomsky met odd eyed ogen
 • Pomsky met twee kleuren ogen

Wat is de vachtstructuur van een Pomsky?

Pomsky’s kennen een verschillende vachtstructuur:

 • een Pomsky met een korte vacht (kort stokhaar)
 • een Pomsky met half lange vacht (half lang stokhaar)
 • een Pomsky met een lange vacht (lange stokhaar)
Pomsky vachtstructuur
Pomsky gewicht

Hoe zwaar weegt een volwassen Pomsky?

Er zijn verschillende gewichtsklassen te onderscheiden:

 • Mini Pomsky rond de 5/6 kg volwassen gewicht
 • KleinePomsky rond de 7/9 kg volwassen gewicht
 • Middel-grote Pomsky rond de 10/12 kg volwassen gewicht
 • Grote Pomsky rond de 12/ 15 kg volwassen gewicht

Selecteert de fokker vanaf de basis de Pomsky ouders beide op gezondheid, een groot formaat van bijvoorbeeld 12 kg, grijstinten, blauwe ogen, kort stokhaar en een actief karakter, dan zal het grootste gedeelte van de Pomsky pups uit dit F3 nest ook over deze eigenschappen beschikken. Het is dus niet zo dat een F3 of een F4 Pomsky per definitie kleiner is. Dit is dus afhankelijk van de keuze van formaat van de voorouders van de F3 of F4 Pomsky.

Welke verschillende karakters kent een Pomsky?

Pomsky’s kennen een van de volgende karakters:

 • Pomsky met actieve eigenschappen
 • Pomsky met sociale eigenschappen
 • Pomsky met relaxte eigenschappen
Pomsky karakters
Pomsky soorten

Wat kan ik verwachten?

Pomsky F1B, h

Een Pomsky geboren uit de 1e generatie Husky x Pomsky heeft een hogere percentage Husky dan Pomsky.

Pomsky F2B h

Een Pomsky geboren uit een Husky x F2 Pomsky heeft een hogere percentage Husky.

Pomsky F2B p

Een Pomsky geboren uit een F2 Pomsky x pomeriaan heeft een hogere percentage pomeriaan.

Op deze wijze zijn er veel percentage verschillen Husky en pomeriaan ontstaan in de Pomsky populatie. Alleen DNA onderzoek of een zeer uitgebreid stamboomonderzoek kan dit uitwijzen. Overige fragmentjes van andere rassen in het DNA van de Pomsky noemen we Supermud.

Pomsky kopen bij een professionele fokker

Ben je van plan om een Pomsky pup te kopen, ga dan op zoek naar een verantwoorde Pomsky fokker. Deze zal zorgen dat alle ouder dieren vanaf de basis getest zijn. Dus dat alle voorgaande generaties van/en de honden waar mee gefokt wordt, getest zijn op hun gezondheid en karaktereigenschappen in de breedste zin van het woord. Daarnaast mag je van een professionele fokker verwachten dat de uiterlijke kenmerken van de Pomsky zijn van wat we ervan verwachten, de Mini Husky.

Moeder hond aanwezig

Ga je voor een Pomsky pup kijken bij ons als professionele Pomsky fokker, dan zal de moeder hond altijd aanwezig zijn. Een professionele fokker kan ten alle tijden de testresultaten laten zien van de mama’s en papa’s waar mee gefokt wordt. Wij gaan integer met onze Pomsky’s /Husky’s / Pomerianen om en zorgen er voor dat ze een prettige en passende huisvesting hebben met veel bewegingsvrijheid.

Betrokken bij onze honden

Bij Pomsky Shades of Grey monitoren wij iedere dag onze dieren, wij geven ze aandacht en begeleiden en kalmeren de teefjes tijdens een dekking en de bevalling. Daarnaast zorgen wij er voor dat de Pomsky pups volgens schema worden ontwormd en goed worden gesocialiseerd. Tevens worden de Pomsky pups door een kundige dierenarts gevaccineerd, gechipt, geregistreerd en nagekeken op hun gezondheid. Deze gegevens, inclusief gezondheidsverklaring worden opgetekend in een Europees paspoort.

Pomsky fokker dekreu Bones

Uitstekende begeleiding

Je mag van een professionele Pomsky fokker verwachten dat hij de nieuwe baasjes goed begeleid naar de aanschaf van een Pomsky pup, alsmede zorg draagt voor een goed opvoedkundig advies voor de Pomsky pup en hun baasjes. Als een Pomsky pup al bij de nieuwe baasjes woont, en zij hebben vragen over de pup zal een professionele Pomsky fokker ten alle tijden meedenken en de baasjes van advies voorzien.

Puppypakket

Bij het verlaten van het nest krijg je een puppypakket mee. Daarin zit een zak Royal Canin Puppy Medium voer, een touw met nestgeur en een buffelhuid stick. Ons advies is om minimaal de eerste maanden hetzelfde voer te blijven geven. De Pomsky’s doen het erg goed op dit voer en zijn ze gewend vanuit het nest. Het verlaten van het nest is natuurlijk al spannend genoeg, dus hoe minder veranderingen hoe beter.

Pomsky voer

Garantie

Een professionele Pomsky fokker werkt met een koopcontract en garantiebepalingen. Zo weet je precies wat je mag verwachten en waar je recht op hebt.

Op zoek naar een dekreu?

Bent u op zoek naar een dekreu voor jouw teefje, dan hebben wij prachtige reutjes beschikbaar binnen ons Health Breeding Program. HD, ED, Scoliose, Patella luxatie vrij en DNA getest op Health en Breed.
Pomsky fokker dekreu F2

Maak vrijblijvend kennis

Benieuwd naar een Pomsky van Pomsky Shades of Grey? Maak gerust een afspraak en kom een keer langs om te kijken naar onze Pomsky’s en hoe wij te werk gaan.